Valse website Port of Rotterdam
News 29 januari 2019

Waarschuwing: valse kopieën van website Havenbedrijf Rotterdam online

Source: Port of Rotterdam

Er zijn opnieuw valse kopieën van de website van Havenbedrijf Rotterdam opgedoken. Het Havenbedrijf waarschuwt dat dergelijke namaaksites regelmatig opduiken om (potentiële) klanten te verleiden om hun gegevens af te staan of valse facturen te laten voldoen. 

In een aantal gevallen is de valse website een exacte kopie en niet van de originele versie te onderscheiden. Cybercriminelen kopieëren daarbij niet alleen de opmaak, maar maken ook gebruik van URLs die sterk op het officiële domein www.portofrotterdam.com lijken om de schijn te wekken dat je op de legitieme website bent. Een voorbeeld is portofrotterdam-portclearance .com*, op het eerste gezicht identiek aan het origineel. Check daarom altijd of je op de juiste URL navigeert en let ook goed op als je vanuit een e-mail of een andere website naar een pagina gelinkt wordt. 

*we hebben van de URL bewust geen werkende link gemaakt om te voorkomen dat Google er vanuit de doorverwijzing een hogere ranking aan geeft. Lees ook: hoe herken je fake websites?

Storage Spoofing

Het namaken van domeinen en e-mailadressen is een veelgebruikte methode voor cyberfrauders. Helaas is het voor criminelen namelijk kinderlijk eenvoudig om dergelijke kopieën online te krijgen. Op de website van FERM wordt daarom uitgebreid aandacht besteed aan het opduiken van deze namaaksites en de pogingen van fraudeurs om via valse websites en e-mails aan informatie of financiële middelen te komen. Het komt namelijk veelvuldig voor dat bedrijven binnen het havengebied slachtoffer worden van deze vorm van fraude, waarbij bedrijfsnamen, websites en e-mailadressen misbruikt worden om ondernemers op te lichten: storage spoofing.

Storage spoofing is een verzamelterm voor verkoop van niet-bestaande opslagcapaciteiten en voorraden van grondstoffen en materialen in terminals in het Rotterdamse havengebied. De doelgroep zijn in de eerste plaats de (inter)nationale ondernemers en potentiële kopers die producten aangeboden worden die niet blijken te bestaan. Daarnaast zijn bedrijven die zelf opslagterminals in het havengebied hebben potentieel slachtoffer van deze vorm van fraude, omdat hun naam en netwerk door cybercriminelen misbruikt kan worden.

Lees meer storage spoofing via het menu rechts bovenin of via ferm-rotterdam.nl/storage-spoofing.

VIND FERM OOK OP TWITTER | LINKEDIN | FACEBOOK