Digitalisering
News 31 juli 2019

'Weinig verandering op het gebied van digitalisering in Nederlandse industrie'

In de media lezen we regelmatig over het feit dat Nederland voorloper is op het gebied van digitalisering in diverse sectoren. Maar is dat ook zo bij machinebouwers? In een onderzoek dat Siemens Digital Industries Software samen met Prospex twee jaar geleden uitvoerde kwam naar voren dat digitale transformatie bij veel machinebouwers niet hoog op de agenda stond.

Hoe is de situatie nu en is de Nederlandse industrie in staat om de ontwikkelingen in de VS en China bij te benen? Siemens en Prospex voeren opnieuw een representatief benchmarkonderzoek uit binnen een markt waar alleen al in Nederland ruim 3000 bedrijven actief zijn. Onderaan het artikel vind je een link met meer informatie.

Digitalisering in 2017

Eind 2017 kwamen er verrassende resultaten uit het toenmalige onderzoek onder machinebouwers. Toen lag de prioriteit bij deze bedrijven op productinnovatie (47 procent) en kostenverlaging (41 procent). Slechts 17 procent gaf aan dat digitale transformatie hoog op hun lijstje stond en dat ontwikkelingen op het gebied van innovatiekracht en het verkorten van de time-to-market grotendeels hierdoor wordt aangejaagd. Maar hoe staan we er nu voor?

Bas Kuper, Vice President en Managing Director bij Siemens Industry Software: “In de praktijk zien we dat de time-to-market in de industrie steeds korter wordt door concurrentie en veeleisende klanten. Gepersonaliseerde producten en scherp geprijsde topkwaliteit zijn essentieel. Wij willen dit mogelijk maken. Dit onderzoek helpt ons enorm om erachter te komen of de kansen die wij zien dezelfde zijn als die de industrie zelf ziet.”

Het onderzoek is in grote lijnen vergelijkbaar met 2017, maar we kijken dit keer speciaal naar de adoptie van Artificial Intelligence”, zegt Maartenvan Rijckevorsel, Strategy Director bij Prospex. “In steeds meer sectoren en bedrijven vinden innovaties plaats op basis van deze technologie. Maar hoe zit dat bij de Nederlandse machinebouwers? Welke concrete plannen hebben zij om deze technologie toe te passen, welke prioriteit heeft AI en met welke uitdagingen worstelen machinebouwers bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen met behulp van AI?”

Wil je zelf deelnemen aan het onderzoek? Je vindt de vragenlijst via deze link.

VIND FERM OOK OP LINKEDIN | TWITTER | FACEBOOK