Facebook
News 9 april 2018

Zijn ook jouw Facebookgegevens gelekt? Check het zelf en onderneem actie!

Databedrijf Cambridge Analytica heeft toegang gehad tot Facebookgegevens van miljoenen gebruikers, onder hen naar schatting een kleine honderdduizend Nederlanders. Vanaf maandagavond 18.00 stuurt Facebook gebruikers van wie data mogelijk is doorgestuurd een melding - maar je kunt het ook zelf checken.

Internationaal zijn er 87 miljoen gebruikers getroffen door het datalek. Facebook heeft laten weten dat daar ongeveer 89.000 Nederlandse gebruikers tussen zitten. De buitgemaakte gegevens zijn onder meer naam en woonplaats, maar ook likes, vriendenlijstjes en fotomateriaal. Cambridge Analytica verzamelde die data niet alleen van gebruikers die via het sociale medium een persoonlijkheidstest invulde, maar ook van alle vrienden in het netwerk van die personen. Dat maakt dat er ook in Nederland een omvangrijk aantal gebruikers geraakt zijn.

Melding

Vanaf maandagavond 9 april krijgen alle gebruikers bij wie het vermoeden bestaat dat hun gegevens bij Cambridge Analytica beland zijn een bericht bovenin hun Facebook-tijdlijn. Wie daar niet op wil wachten of sowieso graag zelf nagaat of er mogelijk gegevens zijn gelekt, kan dat checken via deze link.

Alle andere gebruikers krijgen in de komende dagen een melding met een link waarin staat hoe je checkt welke apps toegang hebben tot jouw informatie. De melding wordt gefaseerd uitgerold en geeft je onder meer inzicht in de informatie die je deelt via de vele apps die aan Facebook gekoppeld zijn, die je op de betreffende pagina ook direct aan kunt schakelen. Lees voor meer info ook dit bericht op AD.nl eens, als je wil weten wat Facebook zoal over jou weet via je apps en andere informatie die je met het medium deelt.

Zwarte lijst

Facebook moet de zeilen flink bijzetten om bewustzijn te laten zien met betrekking tot de vele fouten die er zijn gemaakt, en om het vertrouwen van de gebruiker te herwinnen. Inmiddels maakte Facebook bekend in het verlengde van het omvangrijke privacyschandaal een databedrijf op de zwarte lijst te plaatsen: Cubeyou. Naar verluidt verzamelde Cubeyou via het sociale platform informatie van gebruikers om naar eigen zeggen te gebruiken voor academisch onderzoek, maar werd deze gedeeld met marketingonderzoekers. Deze week zal Facebook-topman Mark Zuckerberg in het Amerikaanse Congres verschijnen om uitleg te geven.

Lees ook: de AVG als business case: privacy als hulpmiddel voor consumentenvertrouwen

Vind FERM ook op: Twitter | LinkedIn