Stem op jouw onderwerp van voorkeur

Op donderdag 19 september staat het vierde FERM Port Cyber Café van 2024 op de kalender. Het onderwerp? Dat mogen jullie bepalen! We hebben met input van onze partners en participanten een shortlist gemaakt van 3 topics, en daar willen we nu graag jullie stemmen voor ontvangen.

Onderstaand de 3 opties voor aan tafel bij Chris, met daaronder toelichting over deze onderwerpen:

Hack the Boat

Het lijkt voor de hand te liggen dat als banken, fabrieken en winkels gehackt kunnen worden, boten en havens dat ook kunnen. Schepen zijn een interessant doelwit voor cybercriminelen, en dat is uiteraard een slechte zaak. Lange tijd waren schepen relatief veilig omdat ze niet verbonden waren met het internet. De infrastructuur aan boord was niet eens geschikt om verbinding te maken met computers. Dat is de afgelopen 10 jaar drastisch veranderd. Er is een complexe mix van OT en IT ontwikkeld en ingezet aan boord van schepen. Vooral de conventionele OT-systemen zijn gebouwd met vrij open en onversleutelde systemen, soms tientallen jaren oud, wat lijkt op een open uitnodiging voor hackers.

Veilig containerverkeer

Veiliger en betrouwbaarder importcontainers ophalen: de Vertrouwensketen is een nieuw proces ter bescherming van de fysieke en digitale infrastructuur in de havens. De fysieke en digitale veiligheid in de havenlogistieke keten staat onder druk. Criminelen maken graag gebruik van de Rotterdamse containerhaven om drugs Europa in te smokkelen. Om te voorkomen dat ze een container met smokkelwaar kunnen volgen, ophalen en leeghalen wordt het huidige vrijgaveproces van containers vervangen door een veiliger systeem. Dit systeem is ontwikkeld door Portbase en heet de ‘Vertrouwensketen.’ De eerste import van containers en ladingstromen worden op dit moment al via deze nieuwe methode afgehandeld.

Cyber in de geopolitieke context

Cyber is verweven in en met alles – dus ook met de geopolitiek. Aan de hand van concrete voorbeelden duiken we in de relatie tussen cyber- en geopolitieke conflicten. Hoe kunnen dit soort gebeurtenissen directe invloed hebben op cruciale economische knooppunten zoals de Rotterdamse Haven? Ook gaan we in de relatie tussen leiderschapsstijl en cyberveiligheid. Een eye-opener voor iedereen die meer inzichten wil in de dynamiek tussen cybersecurity en actuele wereldgebeurtenissen.

Over de FERM Port Cyber Café’s

In onze Port Cyber Cafés duiken we met experts uit het vak in een informele setting dieper in een actueel onderwerp rond cybersecurity in de Rotterdamse Haven. Dat doen we met hybride sessies vanuit opnamestudio Main Deck in Spijkenisse: onze participanten worden fysiek in de studio ontvangen, terwijl de bijeenkomst ook via livestream te volgen is voor iedereen die zich aangemeld heeft.

Datum: donderdag 19 september 2024
Locatie: digitaal (link volgt na aanmelding; aanmeldpagina gaat live als het onderwerp definitief is)
Start: 16.00 uur | Einde 17.00 uur.

LET WEL: aanmelden op deze pagina is uitsluitend voor de virtuele bijeenkomst, dus je krijgt dan een link om het Port Cyber Café digitaal te volgen. FERM-participanten en onze publieke partners worden uitgenodigd om fysiek in de studio aan te schuiven en krijgen daarover apart bericht.

De video van het gesprek van donderdag 20 juni, ‘de agenda van de CISO’, vind je hieronder.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.
Besluit je na 3 maanden om participant te blijven, dan krijg je 1/3 van de fee ook direct als voucher retour.

Vind FERM ook op LinkedIn

Deel dit bericht