De allereerste editie van het PCC in 2024 staat in het teken van AI: Artificial Intelligence. Uiteraard kijken we dan vooral naar de rol van het veelbesproken onderwerp in de wereld van cybersecurity, en in de context van het Haven Industrieel Complex. Een van de sprekers is Robert Tom van Fortinet, die we bij dezen graag even voorstellen. Ook deelt Robert alvast een aantal concrete voorbeelden van huidige toepassingen van AI.

Robert Tom

Robert heeft ruim 20 jaar ervaring in de wereld van Networking en Security. Hier heeft hij diverse rollen gehad bij grote en vooraanstaande internationale organisaties. Deze rollen zijn veelal rond Network en Security Architecture geweest. In 2016 heeft hij de overstap gemaakt naar Fortinet waar hij een Systems Engineer rol vervult voor het team in Nederland.

Een van zijn expertises is de werking van geavanceerde cyberaanvallen al dan niet in combinatie met diverse vormen van AI. Vanuit zijn rol geeft hij technologisch advies aan Nederlandse organisaties rondom het zo goed mogelijk voorbereiden op aanvallen en het verbeteren van het algehele security niveau.

Vooruitlopend op zijn bijdrage aan het Port Cyber Café op 15 februari aanstaande deelt Robert alvast een drietal voorbeelden.

“Jennifer”

“Dit nieuwsbericht volgend was het voor mij de overduidelijke conclusie dat als je als scammer een moeder weet te overtuigen dat ze haar dochter aan de telefoon heeft, heb je iets bijzonder goed voor elkaar. Idem als ransomware waarbij er direct druk uitgeoefend wordt op het slachtoffer had dit een enorme impact.”

“Je hoeft niet bijzonder creatief te zijn om te verzinnen hoe dit in de bedrijfswereld ingezet kan worden. Social engineering in z’n algemeenheid is iets om in de gaten te houden met de toename van Generative AI.”

Influencer Aitana Lopez

“Aitana is een “instagram influencer / model” met enkele honderden duizenden volgers. Ze verdient zo’n 10- tot 15.00o euro per maand met content en allerlei commerciële activiteiten. Op zich niet bijzonder, social media kent vele influencers nietwaar? Echter dit is toch echt wat anders… Aitana is namelijk geen echt persoon, maar een marketing bureau. ‘Ze’ is gemaakt met behulp van AI. Ik denk dat dit erg mooi symboliseert waartoe AI in staat is.”

Overview

“Als laatste voorbeeld heb ik een en ander op een rijtje gezet om een idee te geven wat de impact is op de hele kill chain. Dat zal ik in het Port Cyber Café uiteraard verder toelichten. Voor het overzicht maak ik graag gebruik van het MITRE attack framework. Social engineering linksonder is denk ik het meest eenvoudig voor te stellen maar er is veel meer mogelijk gedurende elke fase van een aanval.

Zo kan er met behulp van AI enorm veel geautomatiseerd worden zodat er geen mens meer aan te pas komt en de aanval geen weken of maanden maar minuten duurt. Zo kunnen exploits om kwetsbaarheden sneller gebouwd worden waardoor je minder tijd hebt om apparaten te patchen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De impact is gigantisch.”

Wil je meer weten over de rol, de kansen én de uitdagingen van artificial intelligence in ons vakgebied – en wat dat betekent voor jouw organisatie! –, meld je dan aan voor het FERM Port Cyber Café van donderdag 15 februari aanstaande. Meer info & aanmelden op deze pagina.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer patches en let op phishing mails. Gebruik MFA. En -voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven- sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen en vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen. Dat blijkt in de praktijk erg nuttig te zijn voor bedrijven van klein naar groot, van mkb (zonder eigen IT) tot aan de grote multinationals.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden.
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode verbonden.

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht