Hoe kun je de weerbaarheid van jouw organisatie beter testen dan met een full-scale cyberaanval – maar dan zonder de risico’s? Red teaming maakt het mogelijk. Hoe dat er in de praktijk aan toegaat? Dat hebben we op 20 april in het Port Cyber Café uitgebreid toegelicht, bekijk nu de hele aflevering terug!

RED TEAMING: wat moet je weten?

‘Red teaming’: white hat hackers (de good guys) lanceren een simulatie om de cyberweerbaarheid van netwerken en systemen, maar ook de bedrijfscultuur en de paraatheid van je medewerkers eens stevig te testen. Hoe pak je dat aan, wie schakel je in, en wat levert het jouw organisatie op?

Om die -en andere- vragen te beantwoorden, doken we op donderdag 20 april in de wereld van red teaming en alles wat daarbij komt kijken. Chris ging aan tafel  met maar liefst vier experts en ervaringsdeskundigen: Pepijn Vissers van Chapter8, Daan Keuper van Computest, Willem Westerhof van Secura en Rob Wassink vanuit De Nederlandse Bank, en dan specifiek vanuit het team van TIBER: Threath Intelligence Based Ethical Red Teaming. “Een heel cool project, waarvan de aanpak nu ook breed wordt gekopieerd”, aldus Chris.

Ook had onze moderator voorzien in een ‘live’ red teaming scenario bij Blue Team Shipping Services, het bedrijf dat wellicht bekend klinkt van de crisisoefening in een eerder Port Cyber Café.

Voorafgaand aan het onderwerp van de dag had hij echter eerst een overzicht van het belangrijkste nieuws, waaronder het actuele rapport van het Rotterdam Maritime Board (“Versterk het cyberweerbaarheidsinitiatief FERM“), de planning van Cybernautics FERM én natuurlijk onze samenwerking met Security Delta (HSD).

Voor het rondetafelgesprek en een praktische oefening, verwijzen we graag door naar bovenstaande video. We vertellen je namelijk niet alleen de ins & outs van red teaming, maar lieten ook een simulatie los op het fictieve Blue Team Shipping Services. Enjoy!

“TIBER-EU is de eerste EU-brede gids voor hoe autoriteiten, organisaties en aanbieders van red teaming
en dreigingsinformatie kunnen samenwerken om cyberweerbaarheid te testen en te verbeteren door een gecontroleerde cyberaanval uit te voeren.”

Rob Wassink, DNB

Over de FERM Port Cyber Café’s

In onze periodieke Port Cyber Cafés duiken we samen met experts uit het vak in een informele setting dieper in een actueel onderwerp rond cybersecurity in het Rotterdamse Havengebied. Dat doen we met hybride sessies vanuit opnamestudio Main Deck in Spijkenisse: onze participanten worden fysiek in de studio uitgenodigd, terwijl de bijeenkomst ook via livestream te volgen is voor iedereen die zich aangemeld heeft.

Je vindt de verslagen van alle voorbije edities via ferm-rotterdam.nl/port-cyber-cafe

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode verbonden.

En wist je dat je als participant mee kunt doen aan onze cybercrisistrainingen in mei en Cybernautics-FERM in juni? Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus! | Lees meer op ferm-rotterdam.nl/cybernautics

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht