4 stappen om je voor te bereiden op de NIS2

Het is tijd voor actie: naar verwachting moeten medio 2025 zo’n 450 bedrijven in de Rotterdamse haven voldoen aan de Cyberbeveiligingswet die volgt uit de NIS2-richtlijn. Hoor jij daarbij? Volg deze 4 stappen en zorg dat je er klaar voor bent.

Stap 1. Check of je onder de NIS2 valt

Heeft jouw organisatie:

  • 50 FTE of meer
  • óf een jaaromzet van meer dan 10 miljoen euro
  • óf een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro
  • én ben je actief in een van deze 18 sectoren?

Dan mag je ervan uitgaan dat jij eronder valt.
Zeker weten? Doe deze check, of

Conversatie de NIS2

Stap 2. Ontdek de NIS2-vereisten

Als organisatie ben je straks verplicht om jezelf te registreren als NIS2-plichtig. De NIS2 verplicht je tot het nemen van risicobeheersmaatregelen op het gebied van cyberbeveiliging, inclusief beveiliging van de toeleveringsketen.

Deze maatregelen moeten aantoonbaar voortkomen uit een door het bestuur goedgekeurde risicoanalyse. Het bestuur, dat jaarlijks getraind moet worden, is bovendien aansprakelijk als de wetgeving niet wordt nageleefd. Ten slotte moeten incidenten nu binnen 24 uur gemeld worden.

Voldoe je hier niet aan? Dan kun je een stevige boete verwachten: de Europese richtlijn noemt hiervoor 2% van de wereldwijde jaaromzet of 10 miljoen euro.

Hoe bereidt Corinne zich voor op de NIS2?

Bekijk het interview met Corinne, COO van Waalhaven Group, en ontdek hoe zij haar organisatie klaarmaakt voor de nieuwe Cyberbeveiligingswet die volgt uit de NIS2-richtlijn.

WhatsApp NIS2 oktober

Stap 3. Duik in de details

Nu je de basis van de NIS2 kent, is het tijd om in de details te duiken: de implementatie van de richtlijnen. Waar moet je precies aan voldoen? Wanneer gaat dit in? En wat is het verschil tussen een ‘belangrijk’ en een ‘essentieel’ bedrijf?

Stap 4. Leer van anderen

In de Rotterdamse haven zijn er veel organisaties bezig met de voorbereiding op de NIS2, dus je hoeft zeker niet alles zelf uit vinden. Bij FERM leer je van anderen (zoals Corinne en Dalibor), blijf je up-to-date van de laatste ontwikkelingen en ontmoet je collegabedrijven met dezelfde vraagstukken.

Ervaar de kracht van ons netwerk tijdens een proeflidmaatschap, of neem contact op met ons voor vragen.

Maak een online afspraak met Thom

Vragen over de NIS2, Cyberweerbaarheid of wat FERM voor jouw organisatie kan doen?
Bekijk samen met Thom hoe jij ervoor staat en hoe FERM je verder helpt.

Publieke partners

FERM Rotterdam is een initiatief van