Interview met Martin van den Bosch, Digitaal rechercheur, Zeehavenpolitie Rotterdam, uit het onlangs verschenen boek Cyber aan de Maas

Als digitaal rechercheur doet Martin van den Bosch alles op digitaal gebied voor de onderzoeken van de Zeehavenpolitie. “Van het forensisch uitlezen van telefoons tot de interpretatie en analyse van de gegevens. Zodra het om eentjes en nulletjes gaat, doe ik mee. Een van de dingen waar nu veel aandacht naar uitgaat, is storage spoofing.”

“Storage spoofing is een pure vorm van oplichting. Er wordt online opslag aangeboden tegen gunstig tarief of de olieproducten komen in de aanbieding. Een investeerder hapt, meestal zonder echt goed te controleren of alles klopt want hij wil snel handelen om een deal te sluiten, maar krijgt vervolgens nooit zijn product omdat het om valse contracten gaat. Wij zien het als gedigitaliseerde criminaliteit die in 2011 voor het eerst opkwam via het klonen van de websites van bonafide bedrijven om buitenlandse investeerders een loer te draaien.

Toen kon je nog vrij snel zien dat het om gekloonde sites ging, want het was allemaal niet zo heel goed gemaakt. In recente jaren is dit echter steeds geavanceerder en professioneler geworden; je moet nu echt goed kijken om de valse site van de echte te onderscheiden. En het is wachten tot we artificiële intelligentie tegenkomen om bedrijven op te lichten. Met AI hoef je niet eens meer digitale kennis te hebben om een hackprogramma te kunnen schrijven en aan zoiets als storage spoofing te beginnen.”

“Met AI hoef je niet eens meer digitale kennis te hebben om een hackprogramma te kunnen schrijven en aan zoiets als storage spoofing te beginnen.”

Martin van den Bosch, Digitaal rechercheur, Zeehavenpolitie Rotterdam

Aan de zijlijn

“De Zeehavenpolitie én bedrijven die slachtoffer worden van storage spoofing kunnen er weinig tegen doen. Het probleem schampt ons werkgebied, want het gaat veelal om buitenlandse investeerders en criminelen die in het buitenland zitten. Gedupeerde partijen moeten aangifte doen in het land waar ze zelf gevestigd zijn en niet in Nederland. En alleen als er een rechtshulpverzoek binnenkomt bij ons, kunnen wij vanuit Rotterdam meewerken aan een gerechtelijk onderzoek.

Dat is nu één keer gebeurd. Toch schaadt het de Rotterdamse haven enorm. Wie slachtoffer geworden is van storage spoofing zal een volgende keer wellicht willen uitwijken naar een andere haven. Ik heb het zelfs meegemaakt dat het bedrijf in de Rotterdamse haven aansprakelijk gesteld werd voor de geleden schade, ook al wist het van niks. Die schade loopt in de miljoenen, dus dit soort claims zijn omvangrijk.

Ook als er geen claim komt, moet je al bedrijf iets doen. Je naam wordt misbruikt, je moet een illegale website uit de lucht halen. Het is gedoe en het kost geld. Ook al kunnen we niet veel doen tegen storage spoofing, negeren kunnen we het ook niet.” | Lees hier meer over storage spoofing

Bovenstaand artikel komt uit ‘Cyber aan de Maas‘, een boek dat FERM samen met partners, participanten en andere organisaties en bedrijven uit het havengebied heeft ontwikkeld. Fotografie: Roderik van Nispen.

‘Cyber aan de Maas – Digitale weerbaarheid in de Rotterdamse haven’ is per direct verkrijgbaar. Neem contact op met contact@ferm-rotterdam.nl voor meer info, of om direct een bestelling te plaatsen.

Vind FERM ook op LinkedIn

Deel dit bericht